<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1737480249889261&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to the main content.

2 minuutin luku

10 tuottavuusvinkkiä etätyötä tekeville

10 tuottavuusvinkkiä etätyötä tekeville

 etätyö-tuottavuus-kissa.jpg

Etätyö on nykyään suuressa osassa yrityksiä kasvava trendi ja joissakin suorastaan vakiintunut toimintatapa. Olen itse tehnyt jo reilun puolen vuoden verran töitä etänä, koska asun Tampereella ja toimistomme sijaitsee fyysisesti Helsingissä. Työni koostuu pääsääntöisesti inbound-/verkkomarkkinointiin liittyvistä osa-alueista.

Vaikka etätyö on metkaa puuhaa, se vaatii jonkin verran kurinalaisuutta ja kykyä ymmärtää omia vahvuuksiaan yksinpakertamisen ääressä. Tässä muutama vinkki kotitoimistolla puuhastelevien duunareiden arkeen!

1. Herää aikaisin

Tämä on ehkä no-brainer, mutta jos ylipäätään haluaa elää terveellisesti ja pitää ajatuksensa kirkkaina, ei myöhäinen herääminen ja epäsäännöllinen ruokailu voi tulla kyseeseen. Ihminen on tuottavimmillaan silloin, kun henkilökohtainen elämä on reilassa. Herää aikaisin, syö hyvin ja rytmitä päiväsi samalla tavalla kuin kävisit 'oikealla' toimistolla.

2. Laita valaistus kuntoon

Kunnollinen sisävalaistus auttaa varsinkin Suomen pimeinä talvipäivinä jaksamaan ja pitämään mielen virkeänä. Heikossa valaistuksessa työskenteleminen aiheuttaa helposti päänsärkyä ja väsymystä. Huomasin sen itse kun tein pitkään töitä huonossa valaistuksessa.

Päivänvalo on paras lääke mutta - sattuneesta syystä - sitä ei aina ole tarjolla. Kirkasvalolamppu tai ylipäätään riittävä huonevalaistus antaa kummasti lisäpotkua työntekoon.

3. Lopeta multitasking

Multitasking, eli useiden asioiden tekeminen kerralla, oli jossain kohtaa aikamoinen trendi. Mutta nyt tulee spoileri: Multitasking ei sanan ahtaimmassakaan merkityksessä auta saamaan enempää aikaan.

Kaikki tutkimukset osoittavat yksimielisesti, että multitasking haittaa keskittymistämme ja kykyämme saada asioita aikaiseksi. Tämä on erityisesti esimiesten ammattitauti, kun joka suunnasta tulevat pienet tavoitteet repivät fokusta vääriin asioihin. Puhutaan tavoitehajonnasta.

Jos käsityksesi multitaskaamisesta on edelleen vanhanaikainen, heitä se viimeistään nyt romukoppaan ja ala tekemään yhtä asiaa kerralla. Lupaan, että saat enemmän aikaan sillä tavoin.

4. Luo rutiini asettamalla päivätavoitteet

Motivaation ja fokuksen löytäminen kaiken ympärillä olevien häiriötekijöiden kanssa voi olla välillä vaikeaa. Hyvä tapa pitää katse pallossa on asettaa itselleen tavoitteet päivätasolle: soita X määrä puheluita, kirjoita blogi, tee viikkoraportti jne.

Merkkaa kalenteriin viikottaiset tehtävät, jotta tekemistä ei tarvitse keksiä lennossa. Tavoiteasetannassa kannattaa muistaa S.M.A.R.T -kaava, eli tavoitteiden tulee olla: Specific, Measurable, Assignable, Realistic & Time-related.

5. Pidä kämppä siistinä ja pukeudu kuin töihin

Ympäristöllä ja pukeutumisella on yllättävän suuri psykologinen vaikutus työntekoomme. Jos ympäristö on yhtä sekasotkua, myös ajatuksistamme tulee sekasotkua. Pienten asioiden summasta tulee suuri kokonaisuus, kuten yhdysvaltalainen amiraali William McCraven kertoo vuoteen sijaamisesta:

"Making your bed in the morning will reinforce the fact that the little things in life matter. If you can't do the little things right, you'll never be able to do the big things right."

Myös pukeutumisella on merkitystä. Kalsareilla työskentely on toki hauskaa ja harrastan sitä välillä itsekin, mutta heti kun pukee vaikkapa farkut ja kauluspaidan, tulee työnteosta yllättävän tehokasta! Ihminen assosioi tietyt vaatteet tiettyihin tehtäviin ja mielentilaan. Kalsarit = laiskottelu. Kauluspaita = työ. Se on psykologinen kikka, jolla voi höynäyttää itseään tekemään pikkuisen enemmän :)

6. Käytä old school -metodeja

Läppärillä tuntikausia istuminen alkaa varmasti hajottamaan jossain kohtaa. Itseasiassa, istuminen ylipäätään on epäterveellistä pidemmän päälle. Teippaa vaikka jääkaapin oveen paperi ja ala täyttämään sitä kynällä. Ideoiminen vanhan liiton A4:lle on mukavaa puuhaa ja säästää silmiä läppärinvalolta kummasti. Sillä tavalla minäkin tein kaikkien e-kirjojemme ensimmäiset vedokset.

7. Kirjaa inspiraation hetket ylös

Jos teet yhtä luovaa työtä kuin minäkin, tiedät kuinka tärkeässä roolissa älynväläykset ja ideat ovat. Siksi voi olla hyvä siirtää se paperi jääkaapin ovesta yöpöydälle kun menet nukkumaan. Parhaat oivallukset tulevat keskellä yötä - eikä niitä aamulla enää muista vaikka kuinka vakuuttelet itsellesi niin klo 2 yöllä. Kirjaa siis inspiraatiot ylös ja helpota seuraavaa työpäivääsi.

8. Harrasta liikuntaa

Liikunnan harrastamisella on tietenkin monia terveydellisiä hyötyjä, joiden jo itsessään pitäisi antaa riittävä syy liikkumiseen. Pitkät työpäivät läppärin äärellä tekevät liikkumisesta kuitenkin vielä tärkeämpää - eikä tämä koske pelkästään kotitoimistolla työskenteleviä.

Liikunta auttaa pitämään aivojen verenkierron ja hormonitasapainon korkeana, jolloin keskittyminen, mieliala ja tuottavuus kasvaa.

9. Palkitse itsesi tauoilla

TV:n katselu, somettelu ja muu hömppä vie helposti huomion päivän aikana. Houkutuksista on vaikea päästä eroon kokonaan, mutta se ei välttämättä ole tarkoituksenmukaistakaan. Pienet viihdykkeet ovat oiva tapa tasapainottaa puurtamista ja palkita itseään onnistumisista.

Kuten kohdassa 4. jo todettiin, on hyvä olla tavoitteita ja rytmittää päivä sen mukaan. Kun olet tehnyt sen 20 soittoasi tai kirjoittanut blogin, voit palkita itsesi hetken hassuttelulla.

10. Käy ulkona

Pitkään neljän seinän sisällä kököttäminen aiheuttaa helposti mökkihöperyyden oireita: alat tuntemaan itsesi levottomaksi, väsyneeksi, ärtyneeksi ja keskittymisestä tulee vaikeaa. Jotta näin ei kävisi, on hyvä käydä vaikkapa lenkillä tai kahvilassa ruokatunnin yhteydessä ja tehdä muutenkin töitä ulkona.

 

Ei muuta kun reppu täyteen reipasta mieltä ja töihin siitä! :)

Tunneäly myyntityössä - Myyntiesteet

Tunneäly myyntityössä - Myyntiesteet

Mistä myyjän suorituskyky syntyy digitalisaation aikakaudella? Jos sinulla on kuumetta, niin voidaanko suoraan päätellä, että sinulla on flunssa? Ei...

CRM on myyjän kirosana?

CRM on myyjän kirosana?

Miksi CRM:ssä eivät tiedot ole ajantasalla? Useassa yrityksessä on haasteena asiakastietojen ajantasaisuus. Pystytäänkö niiden kautta näkemään...

Rajoittavatko myyntiesteet sinua?

Rajoittavatko myyntiesteet sinua?

Pysyvä tasonnosto Myyntiesteet raivaamalla Myyntiesteet-analyysin tekeminen yllättää henkilön 99% aina. Näin aikanaan kävi minullekin. Itse analyysin...