<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1737480249889261&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Skip to the main content.

2 minuutin luku

Huiput treenaa aina, myös kovassa paineessa!

Huiput treenaa aina, myös kovassa paineessa!

Olemme siirtymässä (toivottavasti) pandemiassa loppusuoralle. Koronan tartuntaluvut maailmalla ovat kääntyneet laskuun, uusia rokotteita tulee markkinoille ja niille myönnetään myyntilupia. Maailma siirtyy "normaalimpaan" elämään. Odotukset kasvavat ja näkyvät talousennusteissa, kaikki odottavat elämää pandemian jälkeen, jolloin voi taas tavata ihmisiä ja viettää normaalimpaa elämää. Odotukset ovat kovat ja aiheuttavat samalla kasvavaa painetta tulevaisuuteen.

Kyky suoriutua kovassa paineessa on epäilemättä menestyvän ihmisen keskeisiä vaatimuksia. Huippusuorittajille paine on pikemminkin piriste parempaan kuin suorituskyvyn vihollinen. Elleivät he altistu kasvavalle paineelle, on epätodennäköistä, että he nostavat suoritustasoaan.

Tämä on keskinkertaisen ja huippusuorittajan ero. Olipa kyseessä jääkiekko tai myynti, luokkahuonevalmennus tai oppiminen pyöräilemään, parannamme vain, jos olemme valmiita nostamaan panoksia.

Mikä on siis ero keskinkertaisella ja huipun tasolla? On tärkeää tarkastella tätä kolmesta näkökulmasta.

 

" Kovat odotukset tulevaisuudesta voivat murskata unelmasi. Varaudu tulevaan muutokseen ja murrokseen ajoissa. Maailma ei palaa entiselleen pandemian jälkeen"

LUE LISÄÄ


1. Odotukset

Jos emme nosta odotuksia, pysymme samalla tasolla, Tietenkin tapa, jolla nostamme odotuksia/tavoitteita on tärkeä. Liian aikaisin, liian nopeasti tai toiveisiin perustuva epärealistinen ajattelu ei ole hyödyllistä.

Pienin askelin päästään korkeammalle tasolle. Yksilöt joukkueissa, jotka pystyvät nostamaan odotuksia/tavoitteita tavalla, joka stimuloi, saa ihmiset epäilemättä parantamaan suoritustasoaan.

2. Seuranta

Jos emme tutki ja seuraa suorituskyvyn ja tuloksien kehitystä ja alueita, jotka kaipaavat parantamista, jätämme asiat oman onnensa nojaan. Onni on harvoin johdonmukaista.


3. Seuraukset

Joskus seuraukset ovat positiivisia, kuten myyntikilpailun voitto tai ison kaupan voittaminen, tai päinvastoin kielteiset seuraukset - menettämisen ja sen vaikutuksien pelko. Riippumatta asioiden seurauksista, jotka ovat mielekkäitä ihmisille, ne edistävät ponnisteluita tavoitteiden saavuttamiseksi ja parantavat suoritustasoa.

Siksi OSS (Odotukset, Seuranta, Seuraukset) on ratkaisevan tärkeää suorituskyvyn parantamiseksi. Joskus nämä asiat ovat peräisin meiltä itseltämme tai joskus ne tulevat annettuina ulkopuolisilta tahoilta.

Useimmilla meistä on sisäinen malli, jonka mukaan reagoimme näihin asioihin, siksi kaikki kolme ovat yhtä tärkeitä. Yhden elementin puute voi heikentää suorituskykyä.

OSS kuvaa itse asiassa paineita. Ja kun painetta tulee liikaa, tulee raja vastaan tai meitä tuntuu, että hukumme niihin, on mahdollista, että reagoimme negatiivisesti.

Odotusten tasot voivat olla niin suuria, että ne ohjaavat henkilöitä täysin vääriin asioihin. Samoin seuranta. Ajattele tehtävää, jonka pystyi suorittamaan normaalisti muuttui mahdottomaksi, kunnes suoritustasi alettiin seuraamaan. Ja niin myös seurauksien kanssa. Epätoivoinen voittamisen tarve tai huoli menetyksistä, voi olla ylivoimaista.

Tietoisuus siitä, mikä sinua ohjaa, on uskomattoman hyödyllistä.
Tietoisuus omasta reagoinnista paineisiin on myös hyödyllistä. Jotkut ihmiset ovat paineen alla hyvin AGGRESSIIVISIA (A). Tämä voi merkitä ärsyyntymistä, tai se voi tarkoittaa, että yrität ”taklata” jotakin kovemmin ja menetät ajantajunnan, tai saatat puhua liian nopeasti
suuressa kokouksessa.

Jotkut ihmiset tulevat PASSIIVISIKSI (P) ja alistuvat tai menevät hiljaisiksi. ”Voi minua. Ei ole minun hommani, minut syrjäytettiin”. Ja jotkut ihmiset vain yksinkertaisesti PAKENEVAT (P). ”En ole täällä”! ”En aio ottaa vastuuta”! ”Liian rankkaa”!

 

"Negatiivisuuden kierre syö energiaa sekä yksilöiltä että koko yhteisöltä"

                                                   Mieti hetki OSS-APP asetelmaa urheilulajeissa, kouluissa, työpaikoissa, perheessä tai päivittäisessä elämässä. Olipa se sitten juuttunut liikenteeseen vai pelataanko joukkueessa tuhansien ihmisten edessä, jos olet tietoinen siitä, että olet menossa APP alueelle, sinulla on enemmän valinnanvaraa, mitä teet.

Ja ajan myötä tulet tietoisemmaksi omasta henkilökohtaisesta reagointimallista ja voit harjoitella käyttäytymään toisin. Jos olet taas tietoinen siitä, mikä ohjaa sinut eniten O (odotukset) S (seuranta) tai S (seuraukset), niin sinulla on mahdollisuus kontrolloida enemmän menetkö APP (aggressiivisuus, passiivisuus, pako) alueelle vai et, ennen kuin edes olet siellä.

Voit ottaa käyttöön vaihtoehtoisia reagointeja/käyttäytymisiä ja keskittyä hyödyllisiin tapoihin. Jos korkea suorituskyky/ huippusuoritus on sinulle tärkeää ja koet paineita siinä, on ratkaisevan tärkeää keskittyä itseensä, että selviydyt. Kaikki on omissa käsissä.
 

                                                           

Tärkeimmät opit:

  • Korkea suorituskyky vaatii painetta
  • Paine voi heikentää suorituskykyä ohjaamalla huomion epäolennaiseen
  • Onnistuminen vaatii, että rakenteet ja resurssit tulee olla tasapainossa suhteessa paineeseen
Tunneäly myyntityössä - Tavoitekirkkaus

Tunneäly myyntityössä - Tavoitekirkkaus

TAVOITEKIRKKAUS - AIVOT RAKASTAVAT SELKEYTTÄ Viikoittain, kun valmennuksissa kysyn, että onko sinulle selvää ja kirkasta, mitä sinulta tässä roolissa...

Tunneäly myyntityössä - Myyntiesteet

Tunneäly myyntityössä - Myyntiesteet

Mistä myyjän suorituskyky syntyy digitalisaation aikakaudella? Jos sinulla on kuumetta, niin voidaanko suoraan päätellä, että sinulla on flunssa? Ei...