<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1737480249889261&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

 

esiintymisvalmennus-2.jpg

Mies kävelee lavalla edestakaisin katse luotuna maahan. Hän puhuu ja puhuu. Vaihtaa suuntaa ja puhuu. Katse kiinnitettynä maahan - aivan kuin itsekseen. Keskeytän harjoituksen.

- 'Pysähdy hetkeksi. Huomaatko, mitä teet?'

- 'Mä esiinnyn'

- 'Kyllä, mutta et ole vilkaissutkaan yleisöösi.'

-  'Steve Jobs esiintyy näin.'

-  'On totta, että Steve Jobs liikuu esiintyessään, mutta hän myös huomioi yleisönsä katsellaan ja kehonkiellään.

-  'Ai...'

Tämä on haaste, jonka olen kohdannut useissa esityksissä, useissa puhujissa. Ollaan nähty joku vaikuttava esiintyjä ja halutaan olla niinkuin Hän. Napataan joku ulkoinen elementti ja unohdetaan loput - kuten tässä tapauksessa kontakti yleisöön.

On totta - Steve Jobs oli loistava esiintyjä. Luonteva, innostava ja mukaansatempaava tarinankertoja. Häneltä voi ja kannattaa oppia paljon.

Mutta sinä et ole Steve Jobs.

Sinä olet Sinä ja yleisö haluaa nähdä Sinut - ei kopiota jostain toisesta. Kopio kun ei koskaan ole alkuperäisen veroinen.

Miten olla siis paras versio itsestäsi? Miten vakuuttaa yleisö omalla persoonallasi? Tässä viisi vinkkiä persoonalliseen esiintymiseen.

 

Löydä oma ainutlaatuisuutesi

Oletko kenties hauska, hymyileväinen? Vai vahva ja vakuuttava? Salaperäinen ja kiinnostava? Mikä tekee sinusta persoonallisen, mikä juuri sinussa on ainutlaatuista? Tunnista nämä vahvuudet ja tee niistä oma juttusi. Yleisö haluaa nähdä sinun ainutlaatuisuutesi - sinun tehtäväsi on näyttää se heille.


Anna kehonkielesi elää, älä jähmety

Kehonkielestä kysytään usein kysymyksiä kuten: missä pidän käteni? Voinko kävellä lavalla? Näihin kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia. Kysymys on siitä, mikä on sinulle luontaista. Tuntuuko siltä, että tekisi mieli liikkua puhuessa? Kerron sinulle salaisuuden: yleisö on huomannut sen jo. Liiku siis. Ja jos normaalisti puhut käsilläsi, tee se myös esiintyessäsi, se on sinulle selvästi luontaista. Jos taas kehonkielesi on vakaa ja rauhallinen, älä pakota itseäsi viuhtomaan ympäri lavaa.


Kerro tarinoita läheltä itseäsi

Ei ole kiinnostavaa kuulla tarinoita kummin kaiman naapurista. On kiinnostavaa kuulla tarinoita läheltä, henkilökohtaisia tarinoita. Sinua läheltä tai vastaavasti yleisöä läheltä. Mitä tapahtui juuri sinulle? Mieti, miten saat linkitettyä itsesi tai yleisön esitykseesi.


Älä pidä puhetta vaan kerro asiasi

Kuuntele ihmisiä arkielämässä, miten elävää puhe on! Tärkeitä sanoja painotetaan, taukoja pidetään sanojen merkitystä lisäämään, puheen sävelkulku vaihtuu tunteiden mukana. Mihin kaikki tämä katoaa puhetta pidettäessä, esiintyessä? Puheen ei kuulu olla monotonista, sen kuuluu elää. Harjoittele ääneen, kerro asiasi ystävälle, kadunmiehelle, kenelle tahansa joka kuuntelee. Maalaa tekstiä, herätä se eloon.


Ole rohkea

Vaatii rohkeutta olla oma itsensä. Useat puhujat haluavat piiloutua roolin taakse, olla joku muu: 'puhuja-minä'. Mutta henkilökohtaisuus on kiinnostavampaa kuin puhtoinen pinta ja virheetön ulkokuori. Ihminen on kiinnostavampi kuin robotti. Kaikkine heikkouksineen, vahvuuksineen ja virheineen päivineen.

Yleisö haluaa nähdä Sinut. Sinut muistetaan.

Katso myös:

 

bg-uutiskirje.png

Tilaa blogiartikkelit suoraan sähköpostiisi

Saat ilmoituksen sähköpostiisi heti kun uusi artikkeli on julkaistu.

Viimeisimmät kirjoitukset

Suosituimmat

Samankaltaisia kirjoituksia