<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1737480249889261&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

4 minuutin luku

Yrittäjän ensimmäinen vuosi - 7 tärkeintä oppia matkan varrelta

Featured Image

Henri-blogi

Viiden vuoden määrätietoisen työn tulos toteutui viime vuoden heinäkuun alussa, jolloin yrittäjyysunelmastani tuli totta. Jälkikäteen ajateltuna matka tuohon pisteeseen lienee paljon pidempi.

Halusin jakaa tarinani yrittäjyyden taustalla sekä antaa käytännön vinkkejä muille hengenheimolaisille, jotta vältyt niiltä sudenkuopilta mihin itse toisinaan astuin.


Tie savolaisesta maalaiselämästä kaupungin bisneshärdelliin

Ponnistan maailmaan Pielavedeltä Pohjois-Savosta, maaseutupitäjästä, jonka kaikki tuntevat, muttei kukaan tiedä missä se on. Meillä päin perinteistä työntekoa arvostetaan yli kaiken, joten kaksi suurinta elinkeinoa ovat maa- ja metsätalous. Muut palvelut ovat olleet vähäiset.

Paikkakunta on sosiaaliselta minältään suomenruotsalainen, sillä siellä miehetkin puhuvat - ja todella paljon. Siihen monikulttuurisuus sitten loppuukin, mutta se on toinen tarina. :D. Joka tapauksessa hieno paikka varttua.

Ahkeruus ja yrittäjyys näkyi jo lapsuuden maisemissa

Äidilläni on parturi-kampaamo kylillä, isäni taasen maatilan poikia, kuitenkin uransa kaupan alalla tehnyt. Äiti huolehti työn ohessa kolmesta lapsesta, isä taas valmensi iltaisin lentopallossa, parhaillaan kolmea joukkuetta yhtä aikaa. Kotiolot ja kasvatus oli kohdillaan. Vanhemmille iso respect!

Lapsuudessa oltiin milloin rankametsässä, milloin sienessä, marjassa, kalassa tai metällä. Tuotoksia vietiin usein sukulaisille.

Palkaksi tuli Fazerin sinistä, kettukarkkeja, joskus muutama markka ja unohtumattomia tarinoita menneistä ajoista ja nykyisyydestä.

Etenkin Syrjälän Pentiltä, mummoni veljeltä tuli eeppistä jerryä! Metsästystarinoiden lisäksi hänellä oli tapana kertoa muun muassa Suomen uudelleen rakentamisen ajasta. Heidän yhdeksän lapsisesta perheestä oli varaa laittaa aina vain joka toinen lapsi kansakouluun. Muistan miettineeni, että onneksi oma arpani oli lohdullisempi.

Rakentaminen ja sisustaminen ovat myös vanhempieni intohimon lähteitä. Nyt kesäkuussa olin erityisen ylpeä saadessani viedä Myyntivoiman konklaavin Adeptuksen kesäpäiville Pielaveden Joutsenniemeen mökillemme, jonka isä on harrastuksinaan tehnyt ja äiti sisustanut. Paikka on kuin sisustuslehdistä.


"Sen minkä teet, teet kunnolla"

Yhtenä lukiokesänä jättäydyin pois kesätöistä vedoten 40 opintopisteen lukuvuoteen ja haluun panostaa lentopalloon. Vastaus kuului, oletko miettinyt kuka maksaa elämisesi? Se oli viimeinen kerta, kun jätin työt väliin. Seuraavana kesänä olin päivät hommissa kunnan maaseudun elävöittämishankkeessa ja illat rakensin kesämökkiä.

Saatesanat kotoa poismuuttaessa kuuluivat “sen minkä teet, teet kunnolla”. DI-tutkinto oli markkinoinnin vaihto-opintojen kanssa viiden vuoden päästä purkissa. Plakkarissa 319 noppaa, arvosanalla hyvä ja ikää kakskytviis.


Muu maailma pistää suomalaisuuden uuteen perspektiiviin

Olen itse varsin innostuvaa sorttia!

Muutto pääkaupunkiseudulle seitsemän vuotta sitten, puolen vuoden Pohjois-Michiganissa, Houghtonissa vietetyn kiihdytyskaistan kautta, antoivat sellaisen energiaruiskeen, jonka vaikutukset näkyvät loppuelämän.

Elämä matalan sosiaaliturvan maassa, överikalliin koulutuksen ja kierosti polarisoituneiden työmarkkinoiden keskellä laittoivat suomalaisuuden aivan uuteen perspektiiviin. General Motorsin nyykähtämisen jälkeen vihreä ruoho Upper Peninsulan-alueella loppui kirjaimellisesti kampuksen ja sairaalan rajalle.

Palatessani Suomeen päätin etten enää koskaan valita.

Yritän siis olen

Enkä aio valittaa nytkään! Progressio työuralla on ollut suotuisa, mistä olen kiitollinen ja nyt on takana ensimmäinen erittäin rankka yrittäjävuosi. Myyntihommissa vanhenee vuodessa kaksi, yrittäjänä näköjään vuodessa kolme. Oleellista on kuitenkin suunta, johon naururypyt kaartuvat, vaikkei kukaan 3-kymppiseksi enää uskoisikaan.

Kokosin muutaman vinkin lyhyen matkani varrelta kollegoille ja yrittäjähenkisille henkilöille jaettavaksi ja makusteltavaksi.


1. Opettele priorisoimaan

On erittäin vaikea erottaa asiat joista voi päättää, joihin voi vaikuttaa ja niihin joihin ei voi vaikuttaa eikä päättää. Failureita tulee väistämättä kun panostat aikaa, energiaa ja rahaa epäolennaisuuksiin, vaikka tarkoitusperät olisivatkin hyvät. Sen johdosta perälauta alkaa helposti vuotaa ja sen sellaista, mikä sitten näkyy viivan alla.

Absoluuttisena tulosvastuullisena et voi juosta epäonnistumisia karkuun. Niitä tulee väistämättä. Opettele panostamaan rajallinen aikasi oikeisiin asioihin.

Minulla on taipumus polttaa omaa lankaa yhtä aikaa molemmista päistä, sillä innostun uusista ideoista nopeasti. Ideoista saadun hyödyn yhdistämiseksi firman strategiaan, kehitin itselleni priorisointilistan, jonka katsomisen olen kalenteroinut kahdeksi tapahtumaksi: toisen ennen työpäivää ja toisen sen jälkeen!

Tämän työkalun avulla pystyn navigoimaan rankassa tietotulvassa ja muiden valtatrendien sekamelskassa eteenpäin.

Mallipohjan saa kysymällä ja sen täyttämisessä autan mielelläni.


2. Panosta ihmisiin

Rekrytointi on piikki monen lihassa ja niin se oli myös meilläkin. Mikään Excel, järjestelmä tai tekoäly ei vielä maailmaa pyöritä, vaan huikeat ihmiset ympärilläsi. Tehtäväsi on löytää heidät ja heidän löytää sinut. Laita erilaisia pyyntivälineitä vesille ja kehitä oma Catch-a-Fishisi, sillä nykyajan fisut ovat valikoivampia kuin ennen.  

Meille soveltuvan rekrytointimallin luominen otti aikaa liki vuoden verran. Vastaus löytyi loistavan kumppanin kautta rakennetusta ns. hybridimallista, jonka avulla molemmat käyttävät aikansa tehokkaasti. Kumppani hoitaa alkuvaiheen skannauksen ja me käytämme omia lääkkeitä ja kokemusta hyödyksi rekryn loppuvaiheessa.

Yhteistyössä hommat sujuvat mukavammin. Kasvun suurin tekijä meillä ovat olleet hyvät tyypit.


3. Mieti alvariinsa koneesi tehokkuutta

Työn tekeminen on pitkälti asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Konemainen suorittaminen ei kuitenkaan tee työn tekemisestä mielekästä, vaan vaikuttaa asenteeseen. Johda siis myös asennetta esimerkillisesti edestäpäin - ei kulmahuoneesta vinoille.

Onnistuaksesi työn tehokkuuden maksimoinnissa tarvitset selkeän rakenteen, riittävät tiedot ja taidot, sekä ennakkoluulottoman asenteen. Insinööriltä insinöörille veisteltynä tehokkuus muodostuu edellä mainittujen tulosta (ei summasta):

TEHOKKUUS = RAKENNE x TIEDOT JA TAIDOT x ASENNE

Esimerkki:

Vaikka myyjä osaa myydä ja asenne on kunnossa, mutta myynnin rakenne eli esimerkiksi aktiviteetit (soittopyynnöt, tapaamiset, follow-upit, tarjoukset) eivät ole kunnossa, ei kauppaa synny.

Jos rakenne ja tiedot/taidot ovat mintissä, mutta asenne pragaa, ei kauppaa synny. Ostaminen tapahtuu aina tunteella. Mikäli luottamusta myyjän ja ostajan välillä ei synny, ontuu todennäköisyys kauppa-aktillekin.

Jos taas rakenne ja asenne on tikissä, mutta myyjä puhuu mitä sattuu ja kysyy huonosti jäsenneltyjä kysymyksiä, ei kauppaa myöskään synny.

Tehokkuutta kannattaa johtaa ja kehittää niin yksilö kuin tiimitasolla!


4. Älä ulkoista päivittäisjohtamista

Tämä on ollut yksi isoimpia kasvun paikkoja kuluneen vuoden aikana. Alkuvaiheessa kuvittelin, että asiat alkavat tapahtua oikeaan suuntaan piirtämällä organisaatiokaavion ja ulkoistamalla päivittäisen arjen lähiesimiehen vastuulle.

En ajatellut ihan noinkaan, mutta valitettavan usein teot johtivat siihen käytännössä. Tekee kipeää myöntää, että asioiden delegointikyky oli alkuvaiheessa kovin puutteellisesta. Oppia ikä kaikki kuitenkin.

Pienessä alkavassa yrityksessä vastuurajat ovat kuin veteen piirretty viiva, sillä kaiken tohinan keskellä paikkoheittoja tarvitaan.

Vaatii jokaiselta ymmärrystä, ettei toisen jaloille tallota tahallaan. Räpätessä vaan joskus roiskuu, kun rakenteita luodaan.

Selkeä strategia on tähän kirkkain lääke. Kun päät kolisevat yhteen, on hyvä nostaa katsetta vähän ylemmäs ja katsoa hetken kauemmaksi, jotta näkee taas lähelle paremmin.


5. Arvosta työntekijöiden tekemää työtä joka solullasi

Puhelinmyyntityön arvostus on Suomen Kuvalehden 2018 mukaan sijalla 377., kolmanneksi alimpana koko listalla tässä valtakunnassa. Voisi ajatella, että tässä tehdään aivan rapahommaa tai sitten myyntityön arvokkainta vaihetta eli asiakasvalintaa. Nämä kontaktit ovat niitä tulevaisuuden asiakkaita, kenen kanssa tullaan viettämään iso osa työajasta.

Meidän hommissa painetta tulee joka suunnasta: markkinasta, päämiehiltä, vastuumyyjiltä, projektien DL:stä. Se kuuluu pelin henkeen.

Työntekijöiden näkökulmasta on tärkeää, että rajavalvonta toimii ja ilmatilan loukkaukset jäävät vähäisiksi. Esimiehen tehtävä on olla tuo tullimies välissä!

Muistuta itseäsi kommunikoidessa työntekijöiden kanssa, että he tekevät erinomaista työtä. Aloita päivä positiivisen kautta kehumalla muita! Saat joskus kehun takaisinkin pyytämättä ja yllättäen.


6. Tunnista saman arvopohjan omaavat asiakkaat

Myyntihenkinen haluan olla, mutta kaikille ei ole pakko myydä. Raha ei saa olla ainoa motivaattori kaupankäynnissä. On tärkeää tehdä kauppaa maksimaalisella katteella, mutta mieti silti kenelle myyt. Mieti toisen kerran jos tunnistat ongelmia yhteistyössä jo myyntiprosessin aikana.

  • Haluatko olla tämän organisaation renkinä tai piikana?  
  • Miten minua kohdellaan myyntitilanteissa?
  • Muuttuuko tämä jollakin tavalla kun asiakkuus alkaa?
  • Arvostammeko samanlaisia asioita?

Myyjän ja tilaajan suhde on usein ammatillinen ja asiakeskeinen, mutta tunteet ovat aina tavalla tai toisella mukana.


7. Muista pitää myös itsestäsi huoli

Tuntuu, että olen kulkenut henkisesti valtavan matkan. Kukaan ei ole täydellinen, eikä suon yli aina mennä niin että heilahtaa. Joskus uskokin on koetuksella.

Ero yrittäjänä olemisessa ja työntekijäasemassa on valtava. Olin lukenut aiheesta jonkin verran etukäteen, mutta paine kattilan sisällä yllätti silti. Henkilökohtaisessa elämässä on tapahtunut kovia muutoksia, eikä aina niin positiivisia. Oma minäkäsitys voimistuu mutta myös muuttuu. Ennen oli mukava päästä sosialisoitumaan työpäivän jälkeen, nyt hiljaisuuskin on ihan kiva kaveri.

Kodin ja ystävien jeesiä ei voi alleviivata liikaa, lähde kuitenkin rakentamaan itsellesi myös aktiivista ammatillista tukiverkostoa ympärillesi. Pellon reunassa on mukavampi huutaa kimpassa kuin yksin! Minulle korvaamaton apu ovat olleet yhtiökumppanit Mikko, Pekka sekä Arttu. Yhteistyökumppaneista muun muassa Mikko, Kalle ja Krista, joiden kanssa on voinut jakaa niin tunnetiloja matkalta kuin sparrata arjen polttavista kysymyksistä.    

Näillä prinsiipeillä kohti seuraavaa vuotta. Vatsassa surisee jo, että mitähän tulevaisuus tuo tullessaan!


Kirjoittajan unelma on olla #1 Smartbound Specialist, joka työllistää maakuntia myöten ihmiset, joilla on aito halu kehittyä modernin myynnin ja markkinoinnin lähettiläiksi.

Suomalaisilla yrityksillä on maailman parhaat tuotteet ja palvelut, mutta täältä löytyy myös rutkasti asennetta. Asenne on vain pirstaloitunut ympäri Suomenniemeä, enimmäkseen maakuntiin. Palvelukonseptimme tähtää sen paikallistamiseen, palkkaamiseen etänä ja valjastamiseen päämiesten myynnin ja markkinoinnin ensivaiheiden tuloksellisiin ulkoistuksiin.  

Onnekseni minulla on ollut - ja on yhä - kerrassaan upeat mentorit ympärilläni.

CRM on myyjän kirosana?

Miksi CRM:ssä eivät tiedot ole ajantasalla?

Useassa yrityksessä on haasteena asiakastietojen ajantasaisuus. Pystytäänkö niiden kautta näkemään...

Rajoittavatko myyntiesteet sinua?

Pysyvä tasonnosto Myyntiesteet raivaamalla

Myyntiesteet-analyysin tekeminen yllättää henkilön 99% aina. Näin aikanaan kävi minullekin.  Itse...

Kuka kuolee rikkaimpana?

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät laske menestymistään myyntityössä tai elämässä euroissa, näkyvyydellä Instassa tai LinkedIn:ssa. He ovat...